30 mei 2017 

Lies Vandemaele, voorzitter van Natuurpunt Kortrijk, is meter geworden! Ze is trots jullie te melden dat voor het eerst 2 slechtvalkjes geboren werden in Kortrijk. Op de Sint-Maartenskerktoren werd in 2008 een nestbak geplaatst, waarin dit jaar voor het eerst een koppel slechtvalken broedde.

In Harelbeke broedt al enkele jaren een koppel slechtvalken jaarlijks op een toren van de oude elektriciteitscentrale. De opkomst van de slechtvalken in Zuid-West-Vlaanderen is opmerkelijk. De laatste decennia had de slechtvalk het zwaar te verduren. Jacht, het verkleinen en verstoren van de natuurlijke habitat en een overbelasting van het leefmilieu zijn de oorzaken. In de jaren '60 was het dier bijna helemaal verdwenen door het overmatige gebruik van de insecticide DDT. Sinds het verbod op DDT, de wettelijke bescherming van het dier en een verbeterd groenbeheer breidt de populatie zich stilletjesaan terug uit.

Hier kan je een filmpje bekijken van de al fors gegroeide slechtvalkjes: http://www.wtv.be/nieuws/eerstgeboren-slechtvalken-kortrijk

slechtvalken 170510 slechtvalken 170525 jonge slechtvalken mei 2017 Kortrijk Sint Maartenskerktoren