Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom. Kijk hieronder in de tabel voor de maandelijkse wandelingen en activiteiten.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? Lees er hier meer over en contacteer: info @ natuurpuntkortrijk.be

Maandelijkse activiteiten 

Wanneer  Wat Waar
zaterdag 15 juni Werkdag in de Rotersmeers via de Rootputstraat in Bissegem, ga je naar het jaagpad langs de Leie, ga naar links op het jaagpad, 200 meter is de ingang van Rotersmeers

 zaterdag 22 juni

14u - 17u

 Opruimactie in de Vlasakker

Naar aanleiding van de opening van het Stadsgroen "De Vlasakker" de week erop, organiseren we - in samenwerking RefuInterim - een opruimactie. Het zwerfvuil wordt verwijderd en verzameld zodat de opening de week erop in een nette omgeving kan plaatsvinden.

 
KULAK
Etienne Sabbelaan 53 8500 Kortrijk
rechttegenover restaurant "De Vlasblomme"
zaterdag 29 juni om 14u30

Planten van Het Lam Gods (gebroeders Van Eyck)

Wat hebben de gebroeders Van Eyck uitgespookt dat hun meesterwerk nu in 't Schrijverke te zien is? Wel, het Lam Gods zelf brengen we niet naar 't Schrijverke...de planten die erop voorkomen echter, die zijn wel grotendeels terug te vinden in dit natuurreservaat. Kom je ook verdiepen in de mystiek van de late middeleeuwen en de kennis die de mensen van toen hadden van de planten van nu. De gidsen Veerle en Claude verwelkomen je op zaterdag 29 juni om 14:30 op het einde van de Leieweg in Marke voor een 2,5 uur durende tocht doorheen de late middeleeuwen.

Indien interesse, graag een seintje via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dan kunnen we je verwittigen mochten er onverwacht wijzigingen zijn.

't Schrijverke, afspraak op het einde van de Leieweg in Marke
 maandag 1 juli van 09u tot 16u

 Werkdag in Bellegembos

Om de spectaculaire voorjaarsbloeiers meer kansen te geven verwijderen we de bramenopslag. Breng zeker je handschoenen mee en een spitvork! Hapje en drankje wordt voorzien.

 
Bellegembos
Doornikserijksweg 215 8510 Kortrijk
kruispunt Doornikserijksweg en Beerbosstraat

zaterdag 27 juli

21u tot 24u

Nachtvlinders

In het hartje van Kortrijk gaat de insectenwerkgroep van Zuid-West-Vlaanderen op zoek naar nachtvlinders...Wist je dat de hoeveelheid nachtvlinders een groot veelvoud is van wat we overdag aantreffen? Kom je laten verwonderen door zoveel schoonheid van een "gewone mot". Tot dan!

Tuin Messeyne, Groeningestraat 17, Kortrijk (achter hotel)
zaterdag 31 augustus om 14u30 Plantenwandeling i.s.m. Plantenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen afspraak aan de kerk in Kooigem op Kooigemplaats
zondag 15 september om 14u30

Natuur inspireert muziek

Natuur inspireert...

Niet alleen jou en mij maar ook kunstenaars gaan graag in op het wonderlijke spel die de natuur in zijn geheel ons te bieden heeft. De verbeelding van wat men ervaart heeft ook componisten in de ruimste zin van het woord er toe aangezet hun ervaringen te vertalen in levende muziek als herinnering van de ervaren schoonheid. Muziek als metafoor voor opmerkelijke aspecten uit onze leefomgeving.

Tijdens deze wandeling zal er een verbinding gelegd worden tussen wat we rondom ons zien in een natuurlijke omgeving en de vertaling in muzikale kleinoden.

Stadsgroen Marionetten

afspraak aan de kleine parking in de Bosstraat (nabij de Libel), maar graag parkeren aan de Pontforthoeve in Sint-Anna (straat) of in Don Boscolaan tegenover de school

zaterdag 21 september om 14u00 tot 17u00

Werkdag in Rotersmeers

Op zaterdag 21 september trekken we - in samenwerking met RefuInterim - naar de Rotersmeers in Bissegem voor wat beheerwerken. De kleine weide zal weer gemaaid en gehooid worden. Aan ons om dit hooi te verzamelen.

We spreken af om 14:00 aan het brugje over de poel.

Uiteraard zijn een natje en een droogje weer voorzien!

Breng zeker aangepast schoeisel mee want het terrein kan soms drassig zijn. Wie wil kan zelf een kruiwagen meebrengen. Geen nood mocht dit niet lukken, we voorzien er ook enkele tezamen met rieken en hooivorken.

Tot dan, de beheerders van De Rotersmeers:

Brecht, Tom, David en Robin.

via de Rootputstraat in Bissegem, ga je naar het jaagpad langs de Leie, ga naar links op het jaagpad, 200 meter verder is de ingang van Rotersmeers
zondag 6 oktober om 14u30

Filosofische herfstwandeling rond melancholie

Hoe bereiden planten en dieren zich voor om de winter te overleven? 

Hoe gaat de natuur om met tekorten, duisternis en dood?

Waar komt melancholie vandaan? Wanneer wordt melancholie depressie?

Ter afronding zoeken we troost in de poëzie.

't Schrijverke, afspraak op het einde van de Leieweg in 8510 Marke
zaterdag 19 oktober van 09u tot 12u

Werkdag in Kleiputten

Op zaterdag 19 oktober trekken we in samenwerking met RefuInterim naar De Kleiputten in Kortrijk voor wat beheerwerken. Het hooilandje achteraan het domein wordt onder handen genomen alsook het maken van een paar trappen om het gebiedje veiliger te maken.

We spreken af om 09:00 uur aan het NEC "De Steenoven"

Uiteraard zijn een natje en een droogje weer voorzien!

Breng zeker aangepast schoeisel mee want het terrein kan soms drassig zijn. Wie wil kan zelf zijn materiaal meenemen. Geen nood mocht dit niet lukken, we voorzien ook wel aangepast materiaal om de werken uit te voeren.

Tot dan, de beheerders van De Kleiputten:

Tom en Luc.

 
NEC "De Steenoven"
Schaapsdreef 29 8500 Kortrijk
vrijdag 15 november om 19u

Algemene ledenvergadering Natuurpunt Kortrijk

Algemene ledenvergadering Natuurpunt Kortrijk met als gastspreker Jeroen Van Rie die het zal hebben over "Spitsbergen".

 kerk van Aalbeke Aalbekeplaats 1 1 8511 Kortrijk-Aalbeke
zaterdag 16 november 09u-12u

Werkdag in't Schrijverke

Op zaterdag 16 november trekken we in samenwerking met RefuInterim naar het natuurreservaat 't Schrijverke in Marke voor wat beheerwerken. Een paar poelen worden onder handen genomen door wat opslag te verwijderen, er worden hagen geschoren alsook het opvullen van een paar trappen om het gebiedje veiliger te maken.

We spreken af om 09:00 uur op het einde van de Leieweg.

Uiteraard zijn een natje en een droogje weer voorzien!

Breng zeker aangepast schoeisel mee want het terrein kan soms drassig zijn. Wie wil kan zelf zijn materiaal meenemen. Geen nood mocht dit niet lukken, we voorzien ook wel aangepast materiaal om de werken uit te voeren.

Tot dan, de beheerders van 't Schrijverke:

Robin, Brecht, David en Tom.

't Schrijverke, afspraak op het einde van de Leieweg in Kortrijk-Marke
vrijdag 13 december 19u deuren, start kwis om 19u30

1ste Natuur in het hart Kwis

Natuurpunt Kortrijk organiseert in samenwerking met Acta est fabula en Touring Wegenhulk zijn eerste "Natuur in het hart"-Kwis ten voordele van onze lokale werking. Een gevarieerde algemene kenniskwis voor ploegen van 4 personen met hier en daar een kwinkslag naar de natuur rondom ons. Vergeet niet in te schrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daar krijg je dan de gegevens voor de betaling (€25 per ploeg van 4). Jullie mogen verder rekenen op een ludieke prijzenpot...én een toffe avond vol plezier, kennis en kennismaking.

OC De Troubadour, Vlaswaagplein 3 in 8501 Bissegem

 

 

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Scharrellunch

Van onze natuurgids Trees kregen we een tof idee voor een activiteit alleen of met de kinderen. Maak van een wandeling in jouw buurt een leuke zoektocht. Terwijl je wandelt, pluk je je eigen slaatje bijeen. Print deze pdf en ga op stap. Verzamel onderweg enkele smakkelijke blaadjes en bloemen om toe te voegen aan je sla, dan kan je nadien heerlijk smullen van de natuur.

Groen geMARKEeerd

Maak een mooie groene wandeling in Marke van 10 km of van 15km. De wandelkaart kan je hier downloaden. Behalve de wegbeschrijving vind je in de folder veel interessante informatie over de wandelroute. De brochure ligt ook ter beschikking in het OC van Marke (Hellestraat 6 in Marke).

 

Digitale wandelroute langs de Natuurtuin Desloovere (17km)

De werkgroep Natuurtuin Desloovere organiseert al enkele jaren een wandeldag ten voordele van de Natuurtuin Gilbert Desloovere. In 2020 geen wandeldag, maar wel een digitale wandelroute van 17 km die je kan wandelen met deze link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8193031/recreatieve-wandelroute/natuurtuin-t-schrijverke-struweelpad-17km. Wandel vanuit de Natuurtuin Desloovere tot in natuurgebied 't Schrijverke of omgekeerd. Na het eerste stuk door de stad, sluit je aan op het onverharde pad langs de Leie tot aan 't Schrijverke. De terugweg word ingezet via het Struweelpad, Markebeekpad en park De Blauwe hoeve. De wandeling is niet bepijld, dus je hebt wel je smartphone nodig. Trek stevige schoenen aan. Er is heel wat off-road op deze route. Veel plezier.

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.