Waterweelde

Situering en landschap

Samentuin van vrijwilligers op de hoek van de Visserskaai en Theodoor Sevenslaan in Kortrijk.
460 are groen met bloemenweide, 4 moestuinperceeltjes, fruitboomgaard, kleinfruit en ontmoetingsplek.
Vrij toegankelijk op de paden.

 

De tuin

Waterweelde bestaat uit 4 individuele moestuinpercelen, een halfstamboomgaard, kleinfruit, bloemenweide en een centrale ontmoetingsplek. Er staan nog enkele sparren en andere bomen, die gezond genoeg bleken om te laten staan en als herinnering aan het oude sparrenbosje.

 inhuldigingWaterweelde5juni2015

 

Wat vrijwilligers doen

  • paden onderhouden
  • moestuinperceeltjes bewerken
  • fruitbomen en haag snoeien
  • maaien

 

Doe mee

Wil je mee helpen om die nieuwe stukje groen nog groener te maken? En/of wil je ook een eigen moestuinperceeltje? Laat iets van je horen op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fauna en flora

merels, vlinders, appelbomen,.... alle waarnemingen zijn welkom op: www.waarnemingen.be

 

Hoe het begon

Er was eens lang geleden de wens om met kerstmis een eigen gekweekte boom in de huiskamer te zetten... Daarom plantten enkele werknemers van Eandis op een stukje overschot grond naast een elektriciteitsgebouw enkele sparren. Het groeide uit tot een sparrenbos, dat na een tijd verwilderde en waarin gesluikstort werd. In 2013 besloot Eandis dat alle bomen moesten sneuvelen voor een gladde steenvlakte. Zonder vergunning en niet naar de wens van enkele buren werd gestart met het kappen van de bomen.

Op initiatief van een buurtbewoonster en met hulp van Natuurpunt Kortrijk en buurtwerkster Valerie, werd enkele maanden later, de buurt uitgenodigd om samen te denken wat er met dit stukje restgrond kon gebeuren. Dankzij buurtwerkster Valerie en Bruno van het OCMW werd er deelgenomen aan de DNA wedstrijd. Dankzij een mooie presentatie in Breda, werd die wedstrijd gewonnen! Zo kregen we 2500 euro om de ideeën te realiseren. Na de nodige toestemming van Eandis, kregen we een bruikleenovereenkomst voor 1 jaar, jaarlijks automatisch verlengbaar. Een tuinontwerper uit de straat tekende een mooi plan. En toen begon het grootte werk: de jongeren van Ak(trac)tie rooiden de zieke en bouwvallige bomen, er werden massa's stenen uit de grond gehaald, er kwam een kastanjehouten omheining, 2 grote tonnen om het regenwater van het Eandis-gebouw op te vangen, bakken voor moestuinen, fruitbomen geplant, paadjes aangelegd en groentjes, kleinfruit en bloemen geplant.

Na wat brainstormen kwam de naam Waterweelde, zo werd plek van het oude verdwenen sparrenbos, herdoopt. Waterweelde was, midden 20ste eeuw, een recreatiedomein die iets verderop langs de Visserskaai lag. Waterweelde krijgt zo een nieuwe betekenis, een weelde langs het water, een weelde aan groentjes, bloemen en fruit, een weelde als nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt, ...

Waterweelde18mei2015middeninhuldigingWaterweelde5juni2015groentenfruitbomen

situatie juni 2015: Waterweelde groeit

inhuldigingWaterweelde5juni2015slaplanteninhuldigingWaterweelde5juni2015speech

inhuldiging Waterweelde op vrijdag 5 juni 2015, samen met de buurt, de schepen en Eandis-vertegenwoordiger

IMG2538

 

presentatie van het buurtproject "toekomstig Waterweelde"

voorgesteld aan een jury in Breda voor de DNA-wedstrijd

 

 

 

 

 

 

oudIMG0970

 

Waterweelde mei 2013,

toen het nog een verwaarloosd sparrenbos was,

met veel zwerfvuil en sluikstort

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.