Historiek: lees hieronder
Grootte: 33.935m2
Ligging: langs de Vennestraat in het noordoosten van Kortrijk
Toegang: vrij toegankelijk is voor iedereen van zonsopgang tot zonsondergang
Beschrijving: lees hieronder
Eigendom: Stad Kortrijk, het OCMW en de NMBS zijn eigenaar van het gebied
Beheer: stadsbestuur Kortrijk, OCMW, de leerwerkplaats vzw De Poort, comité Vaart en Natuurpunt Kortrijk
In 1999 startte in de aandachtswijk Venning de ontwikkeling van een groenzone: Stadsgroen Venning. De unieke benadering van dit stedelijk groen leidde er toe dat de kwaliteit en de dynamiek van de verstedelijkte en kansarme woonwijk aanzienlijk opgewaardeerd werd. Het is een ecologisch project waar natuurontwikkeling en recreatie op de beschikbare ruimte maximale kansen krijgen. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere partners voor diverse doelgroepen. Samen met de vernieuwbouw en nieuwbouw worden de voorwaarden geschapen om een nieuw consistent verhaal te schrijven.
Stadsgroen Venning werd officieel geopend op 19 mei 2004.
Stadsgroen Venning ligt in een sterk verstedelijkt gebied. Enkel de spoorwegberm zorgt voor enige ecologische ontsluiting. De dode Leie-arm aan de Ringweg, Natuurtuin Desloovere en het provinciaal domein de Gavers zijn de dichts bijgelegen natuurgebieden, groene stapstenen in stedelijk gebied.
De wijk Venning en Stadsgroen Venning liggen ten Noord-Oosten van de binnenstad. Het is een tuinwijk: er zijn voor-en achtertuintjes bij de sociale woningen. De Stad Kortrijk, het OCMW en de NMBS zijn eigenaar van het gebied dat vrij toegankelijk is voor iedereen. De beheerders voor het gebied zijn het stadsbestuur Kortrijk, het OCMW, de leerwerkplaats vzw De Poort, comité Vaart en Natuurpunt Kortrijk.
Oppervlakte en samenstelling:
- hooilanden: 8.776m2
- 39 volkstuinen: 8.579 m2
- educatieve vlindertuin met aanliggend hooiland: 5.640m2
- boekweitakker: 4.919m2
- voetbalveldje: 3.392m2
- kraakwilgenbos (NMBS): 1.038 m2
- verharde smalle toegang Vlaams gewest: 1191m2
- poel: 400m2
Totale huidige oppervlakte Stadsgroen Venning is 33.935m2
Tjiftjaf (foto Bernard Dekimpe)
bloemen in de Vlindertuin (foto Griet Santy)
ligusterpijlstaart heeft een spanwijdt van 9 tot 12 cm (foto van Siegried Desmet)
sint-jansvlinder foto van Bernard Dekimpe
De Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) is een opvallend gekleurde nachtvlinder die zowel overdag als ’s nachts actief is. Tien jaar geleden stond de soort te boek als zeer zeldzaam in Vlaanderen; slechts af en toe werd een zwervend exemplaar gezien. In de warme zomer van 2003 werden echter twee populaties aangetroffen in het Hageland. Sindsdien heeft de Spaanse vlag zich sterk uitgebreid. De regelmatige waarnemingen van deze nachtvlinder in onze regio laat vermoeden dat de soort zich hier heeft weten te vestigen.
Vliegtijd: begin juni-augustus
Rups: september -juni
Waardplanten: koninginnenkruid,brandnetel, braam, hondsdraf,dovenetel en weegbree.