Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom. Kijk hieronder in de tabel voor de maandelijkse wandelingen en activiteiten.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? Lees er hier meer over en contacteer: info @ natuurpuntkortrijk.be

Maandelijkse activiteiten 

Wanneer  Wat Waar

werkzaterdagen (meestal in de voormiddag)

Beheerwerken

Steek jij ook eens graag de handen uit de mouwen? Kom dan zeker af, stuur een mailtje naar: info @ natuurpuntkortrijk.be om te weten waar er deze maand gewerkt wordt.

telkens in een ander natuurgebied
zaterdag 17 december
van 09u tot 12u
Werkdag in't Schrijverke via de Leieweg en Koedreef in Marke

zondag 18 december

14u30

Winterwandeling

We trotseren kou en wind om op zoek te gaan naar allerlei moois in de natuur. Dat kan rust en stilte zijn maar evengoed kleur en licht of een passend woord of verhaal. Winter is gewoon de voorbereiding op de lente! Wedden dat je na deze sfeervolle wandeling met een warm gevoel naar huis gaat? 

Stadsgroen Marionetten

Afspraak: bij parkeerterrein rechtover Don Boscocollege, Don Boscolaan, Kortrijk.

  2023  

zondag 29 januari

doorlopend van 08u30 tot 11u30

Vogeltelweekend in de Kleiputten

Iedereen welkom in het NEC De Steenoven. We houden het gezellig en warm. Van achter het raam
turen we met verrekijkers en telescopen naar vogels op de voederplank. Help je mee tellen? Een ideale gelegenheid om de vogels in je tuin te leren kennen.

NEC
De Steenoven, Schaapsdreef 29 in Kortrijk
zondag 12 februari
om 09u30

Wat hebben kabouters toch met mossen?

De kleine planten geven hun alles wat ze nodig hebben, van een bed tot kledij en werkmateriaal: ladders, mutsen, kant,
parapluutjes, bogen, … Geloof je het niet? Kom dan luisteren naar Silvano. Hij leert ons op wat je
moet letten om soorten te herkennen. Voor plantenliefhebbers en wie oog heeft voor detail.

Stadsgroen De Kleiputten

Afspraak: aan het N.E.C. De Steenoven, Schaapsdreef 29, Kortrijk

dinsdag 14 februari om 20u00

De klimaatwijziging en het effect op onze tuinen

Natuurpunt Kortrijk en TuinHier Marke nodigen iedereen uit om te komen luisteren naar een lezing van Geert Naessens. Hij komt vertellen over het effect van de klimaatwijziging op onze tuinen.

OC Marke, in de Hellestraat in Marke-Kortrijk

zaterdag 18 februari

van 09u tot 12u

Werkdag in't Schrijverke

We gaan knotten, paden onderhouden en....

't Schrijverke in Marke

zondag 5 maart

om 09u30

Prille lente. Voel jij ook al lentekriebels?
Ook in de natuur zien we dat de winter en de slaaptijd voorbij is. Met Jan Debaillie gaan we op zoek naar de eerste bloemen in Stadsgroen
Marionetten.

Stadsgroen De Marionetten

Afspraak: parkeerterrein rechtover Don Boscollege, (aan het geboortebos in de Marionetten) Don Boscolaan, Kortrijk.

zondag 5 maart

van 14u tot 17u.

Vrijwilligersnamiddag 

We bieden al onze vrijwilligers een aangename namiddag met een stuk taart en koffie en een keuze uit diverse workshops. Het wordt dus een info-, ontmoetings- en doenamiddag.

Deze vrijwilligersnamiddag is een samenwerking tussen Natuurpunt en Refu-Interim.

OC De Troubadour, Vlaswaagplein in Bissegem.

zaterdag 18 maart

van 09u tot 12u

Werkdag in de Kleiputten

We gaan rietmaaisel verwijderen.

Stadsgroen De Kleiputten

Afspraak: aan het N.E.C. De Steenoven, Schaapsdreef 29, Kortrijk

zaterdag 15 april

van 09u tot 12u

Werkdag in de Ghellinck

We gaan de beplanting vrijzetten.

 

zondag 23 april

om 14u30

Natuur in de stad

Ook in de stad valt heel wat natuur te beleven. Onze gids toont ons beter te kijken naar wat we gewoonlijk voorbijrijden zonder op te merken.

afspraak in het Astridpark in Kortrijk, ingang park aan de verkeerslichten op het kruispunt Meensestraat en Burgemeester Vercruysselaan en Overleiestraat
zondag 07 mei

Vroegochtendtocht

We gaan vroeg uit de veren om samen met de natuur te ontwaken. We horen de eerste vogels zingen en voelen het ochtgloren tijdens deze vroegmorgenwandeling.

Vlasakker

Afspraak: aan het N.E.C. De Steenoven, Schaapsdreef 29, Kortrijk

zaterdag 20 mei

van 09u tot 12u

Werkdag in de Heulebeekvallei
Heulebeekvallei

zaterdag 17 juni

van 09u tot 12u

Werkdag in de Rotersmeers

We gaan maaisel verwijderen.

Rotersmeers

 

 

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Scharrellunch

Van onze natuurgids Trees kregen we een tof idee voor een activiteit alleen of met de kinderen. Maak van een wandeling in jouw buurt een leuke zoektocht. Terwijl je wandelt, pluk je je eigen slaatje bijeen. Print deze pdf en ga op stap. Verzamel onderweg enkele smakkelijke blaadjes en bloemen om toe te voegen aan je sla, dan kan je nadien heerlijk smullen van de natuur.

Groen geMARKEeerd

Maak een mooie groene wandeling in Marke van 10 km of van 15km. De wandelkaart kan je hier downloaden. Behalve de wegbeschrijving vind je in de folder veel interessante informatie over de wandelroute. De brochure ligt ook ter beschikking in het OC van Marke (Hellestraat 6 in Marke).

 

Digitale wandelroute langs de Natuurtuin Desloovere (17km)

De werkgroep Natuurtuin Desloovere organiseert al enkele jaren een wandeldag ten voordele van de Natuurtuin Gilbert Desloovere. In 2020 geen wandeldag, maar wel een digitale wandelroute van 17 km die je kan wandelen met deze link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8193031/recreatieve-wandelroute/natuurtuin-t-schrijverke-struweelpad-17km. Wandel vanuit de Natuurtuin Desloovere tot in natuurgebied 't Schrijverke of omgekeerd. Na het eerste stuk door de stad, sluit je aan op het onverharde pad langs de Leie tot aan 't Schrijverke. De terugweg word ingezet via het Struweelpad, Markebeekpad en park De Blauwe hoeve. De wandeling is niet bepijld, dus je hebt wel je smartphone nodig. Trek stevige schoenen aan. Er is heel wat off-road op deze route. Veel plezier.

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.